Najpopularnije Estetske Operacije U Srbiji

Do pre nekoliko godina, estetska hirurgija u Srbiji je bila tabu tema i retko ko je o njoj u javnosti pričao. Često biste osnovne informacije, kao što su uvećanje grudi ili transplantacija kose morali tražiti po inostranim sajtovima i forumima. Međutim, u poslednje vreme se sve više priča o raznoraznim estetskim zahvatima, koji su takoreći postali deo svakodnevne rutine. 

Čak i sume novca koje ste pre morali da izdvojite kako biste nešto „doradili“ na sebi, sada vise nisu toliko visoke. Stoga, ako ste nekada razmišljali da se podvrgnete nekom estetskom zahvatu, sada je pravo vreme za to jer smo vam pripremili listu najpopularnijih plastičnih operacija u Srbiji. 

Transplantacija Kose

Tansplantacija ili presađivanje kose je hirurška procedura gde se sa “manje problematičnih” delova glave kosa presađuje na mesta gde je potrebna. Dobra stvar kod ove procedure je što se izvodi u lokalnoj anesteziji i relativno se lako podnosi.

Dobri kandidati za ovu proceduru su:

  • osobe kojima je počela da opada kosa
  • osobe sa proređenom kosom
  • ili osobe koje su zbog neke povrede počele da gube/izgubile kosu

Loši kandidati:

  • oni koji imaju generalno manje kose pa nije moguće uraditi presađivanje
  • oni koji lako formiraju duboke ožiljke
  • oni koji su zbog neke terapije izgubili kosu (terapije kao što je hemoterapija)

Dobra stvar kod ove procedure je što postaje sve popularnija širom ceče Srbije tako da, bilo da tražite transplantaciju kose u Beogradu ili Novom Sadu, sigurno ćete naći dobrog i iskusnog hirurga koji će uraditi dobar posao.

Facelift 

facelift

Podizanje lica ili facelift je kozmetička procedura koja smanjuje pojavu bora, starenja i opuštenu kožu lica. Ova konkretna operacija uključuje hirurga koji pažljivo pravi rez oko prednjeg dela pacijentovog uha i iza linije kose kako bi uklonio višak kože, zategnuo i izgladio pacijentovo lice. Šavovi se postavljaju duž linija reza i često se uklanjaju deset dana nakon postupka zatezanja.

Nakon zatezanja, normalno je da pacijent izgleda lošije pre nego što oseti promene na bolje. Tokom perioda oporavka mogu nastati modrice i otoci. Ali polako možete očekivati pozitivne rezultate kako lice počne da zarasta. Vreme oporavka će zavisiti od pacijenta jer starost i zdravstveno stanje znatno utiču na to.

Operacija nosa 

Čini se da nos na licu osobe privlači najviše pažnje jer ima tendenciju da bude jedna od žarišnih tačaka. Operacija nosa ili rinoplastika je popularan estetski zahvat i verovatno prvi izbor kod mnogih pacijenata kada žele da poboljšavaju svoj izgled. 

Procedura uključuje veštog hirurg koji preoblikuje nos pacijenta kako bi smanjio ukupnu veličinu ili poboljšao određene delove nosa kako bi dodao atraktivniji izgled. Međutim, u nekim slučajevima operacija nosa se izvodi kako bi se poboljšali problemi sa disanjem, kao na primer devijacije septuma.

U poslednje vreme, sve više žena u Srbiji se opredeljuje za ovaj zahvat zato što su nezadovoljne svojim izgledom i zele da smanje veličinu svog nosa. 

Povećanje grudi 

Još jedan popularan zahvat u Srbiji je povećanje grudi. Ovo je veoma popularan trend među ženama, pogotovo što je ova operacija postala dostupna svima, kako u državnim tako i u privatnim klinikama. 

Platični hirurg postavlja implantate u grudi ili prebacuju masnoću sa drugih delova tela kako bi povećao veličinu ili poboljšao simetričan izgled grudi. Postoje dve vrste implantata, silikonski i fiziološki i oba pružaju pacijentu drugačiji osećaj i izgled dojki. 

Povećanje grudi se sastoji od reza napravljenog na različitim delovima dojke pacijenta koji su neupadljivi, sa minimalno vidljivim ožiljcima. U zavisnosti od vrste implantata za grudi, veličina uvećanja i anatomija pacijenta će biti faktori za rez.

Podizanje grudi

Ovo je tretman za opuštene ili loše oblikovane grudi. Podizanje grudi repozicionira dojke i čini ih da lepše izgledaju. Pacijenti se obično podvrgavaju ovoj proceduri nakon značajnog gubitka težine ili trudnoće.

Neke žene se odlučuju za proceduru podizanja i implantacije ako su grudi znatno manje nego pre gubitka težine ili trudnoće. Većina žena može da se vrati na posao u roku od dve nedelje i nastavi sa punom fizičkom aktivnošću u roku od mesec dana.

Liposukcija

estetske operacije u srbiji

Liposukcija je hirurška procedura kojom se usisava masnoća iz određenih delova tela kako bi se dobila vitka i oblikovanija figura. Postoji nekoliko vrsta liposukcije.

Kod tumescentne liposukcije, koja je ujedno i najpopularniji tip, ubrizgava se lek za sužavanje krvnih sudova i sredstvo za umrtvljivanje u područje u koje želi da se tretira.

Ova tečnost se, zajedno sa mastima, izvlači iz tela pomoću malih šupljih metalnih instrumenata koji se nazivaju kanilama. Infuzija tečnosti može izazvati kratkoročno zadržavanje tečnosti koje se smanjuje u narednih nekoliko dana.

Uklanjanje strija 

Laserska terapija je uobičajena opcija lečenja i uklanjanja belih strija. Tokom postupka, laseri prodiru u kožu, inicirajući regeneraciju. Ovo stimuliše tkivo oko vaših strija i ubrzava zarastanje.

Laserska terapija stimuliše proizvodnju melanina na zahvaćenom području, aktivirajući pigmentne ćelije u vašoj koži, uzrokujući da se vaše strije stapaju sa vašim normalnim tonom kože. Iako efikasna, laserska terapija zahteva više od jedne sesije da bi se primetili rezultati. Najčešće je potrebno do pet tretmana.

Postoji veliki broj različitih laserskih terapija koje se koriste za lečenje strija i drugih problema sa kožom. Razgovarajte o svim opcijama sa vašim dermatologom.