Zašto Je Važno Pravilno Sedenje Za Računarom

Svi mi manje više uživamo u situaciji kada nam je sadržaj kojim se bavimo na svom kompjuteru toliko interesantan da izgubimo pojam o vremenu. Bilo da je u pitanju posao ili zabavni sardžaj, često se dešava da potpuno potonemo u ekran, i dok trepnemo, prošao je sat, dva, ili čak tri. Međutim, iako nam možda ne deluje da je tako, naše telo ni malo ne uživa u ovoj statičnosti. Ono je stvoreno za pokret i akciju i dugi periodi sedenja dovešće, pre ili kasnije, do čitavog niza zdravstvenih problema. Ukoliko još sedite nepravilno, pogrbljeno, i imate tendenciju da se naginjete ka ekranu, pre ili kasnije osetićete bol u predelu vrata, karlice, donjih leđa, i ramena. Iako nikad nije kasno da počnete da sedite pravilno, od očigledne je važnosti da to uradite pre nego se pojavi bol. U ovom članku donosimo vam nekoliko veoma korisnih saveta stručnjaka koji će vam pomoći da izbegnete najgori scenario i uživate u vremenu koje provodite pred svojim računarom. Pa pogledajte!

Sve Počinje Od Leđa

Pored toga što je bitno da vaša leđa budu u prirodnom položaju tokom sedenja za računarom, od izuzetne je važnosti i da se što manje zamaraju. Ovo možete postići tako što ćete birati stolice za kompjuter koje će pratiti prirodan oblik vaših leđa celom dužinom od vrata do karlice. Što je manji razmak između naslona i kičme, to bolje. Posebno je bitno da donji deo leđa, takozvane slabine, ima odgovarajuću podršku naslona. To će smanjiti pritisak na mišiće u tom delu tela i kičma će biti u prirodnom položaju.

nepravilno sedenje

Kako Držati Noge

Ukoliko noge držite prekrštene ili u bilo kom drugom neprirodnom položaju, velike su šanse da će se to odraziti na držanje celog tela. U idealnom scenariju, vaša stopala bi trebala da su oslonjena o tlo svojom punom površinom. Kolena bi trebala da su savijena pod uglom od devedeset stepeni, dok se karlica nalazi udobno smeštena u samom uglu izmeđe sedalnog dela i naslona. Najbolje bi bilo da prostor ispod stola držite čistim i bez ičega što bi moglo da smeta pravilnom držanju nogu.

Dužina Rukohvata

Potrudite se da svi predmeti koje često koristite, uključujući miša, tastaturu, olovke, i papire, budu na razdaljini koja je jednaka vašoj ispruženoj ruci. Što se predmet više koristi to bi trebao da vam bude bliži. U suprotnom, ukoliko za svaku sitnicu treba da se protegnete da bi je dohvatili, velike su šanse da ćete se često nalaziti u neprirodnim položajima. Dugoročno, ovo će imati loše posledice, bez obzira koliko je kvalitetna vaša stolica.

Koji Položaji Odgovaraju Ramenima i Rukama

Od izuzetne je važnosti da su vaša ramena i ruke pod što manjim pritiskom odnosno da su što opuštenija. To ćete postići tako što će vam tastatura i miš uvek biti u nivou sa vašim laktovima. Dok se laktovima oslanjate o sto, ramena će biti opuštena, nadlaktice će dodirivati telo, a glava će biti uspravna baš kao i kičma. To znači da je idealno mesto za tastaturu negde na pola puta između vas i ekrana.

Pravilno sedenje

Šake, Prsti i Kucanje

Dok kucate po tastaturi ili klikćete po mišu, potrudite se da vam dlanovi budu što je moguće  više paralelni sa podlogom. Trudite se da što manje savijate zglobove i postavljate ih u neprirodne položaje. Radite na tome da kucate pravilno, koristeći što je moguće veći broj prstiju. Ni u kom slučaju nemojte u ruci držati olovku ili hemijsku dok kucate. Takođe, pokušajte da kupite miš čija veličina odgovara veličini vaše šake kako bi dodatno smanjili pritisak na ovaj deo tela.

Vrat Je Najosetljiviji

Vrat je jedan od najosetljivijih delova tela i on će biti prvi koji će vas bolom opomenuti da nešto u vašem držanju nije kako treba. Najbolje bi bilo ako bi mogli monitor da postavite tačno u visini svog pogleda. Kada sedite pravilno, i kada je vaš vrat ispravljen, monitor treba da vidite bez skretanja pogleda. Svaka druga pozicija monitora dovešće do bespotrebnog zamaranja vrata, i pre ili kasnije, do bolova u istom.

Zdravlje Očiju

Neka vaš ekran uvek bude na rukohvat od vaših očiju. Ako imate mogućnosti, ne bi bilo loše da investirate u zaštitno staklo ili specijalne naočare koje će vas dodatno zaštiti od zračenja. Potrudite se da pravite redovne pauze tokom kojih ćete, na primer, izaći na balkon i pokušati da fokusirate udaljene objekte. Ovo će razbiti monotoniju vašem oku i sprečiti ga da se navikava na predmete koji su u neposrednoj blizini.

Kancelarijski namestaj

Kupovina Kancelarijskog Nameštaja

Kvalitetan kancelarijski nameštaj možete naći u velikom broju manjih radnji, ali i u velikim trgovinskim lancima. Ukoliko pak, vaš nameštaj želite da kupite od nekog od renomiranih proizvođača, na raspolaganju vam stoje sajtovi kao što je companywall.rs. Na njemu možete detaljno da se upoznate sa istorijatom i poslovanjem svih aktivnih dobavljača. Tek kada se podrobno upoznate sa potencijalnim prodavcem, moći ćete da donesete ispravnu odluku.