Istorija Upotrebe Matičnih Ćelija

AVGUST 2018.

Nacionalna agencija za zaštitu zdravlja u Americi, Center for Disease Control and Prevention (CDC) aprila 2018. godine objavila je nova saznanja o autizmu. Prema poslednjim istraživanjima, autizam pogađa jedno od pedeset devetoro dece. Od trideset sedam dečaka jedno će oboleti od autizma, dok se kod devojčica on javlja mnogo ređe – jednom u sto pedeset slučajeva. Nikolasu, osmogodišnjem dečaku iz Gruzije autizam je dijagnostifikovan kada je imao dve godine. Njegovi roditelji su sačuvali njegove matične ćelije, jer su verovali u njihovu dobrobit. Nakon dijagnoze autizma, Nikolas je podvrgnut terapiji ABA terapiji, intenzivnom programu obuke koji je razvijen kako bi unaporedio životne i socijalne veštine dece sa autizmom.

Ipak, ova terapija je kod Nikolasa dala vrlo malo rezultata. Godine 2016. Nikolasovi roditelji su kontaktirali banku matičnih ćelija u Gruziji sa željom da se autizam njihovog sina leči matičnim ćelijama. Lečenje je započeto u klinici Mardeleishvili Medical Center u Tibilisiju, koja je do tad imala iskustva samo sa lečenjem povreda kičme matičnim ćelijama. Već nakon prva dva tretmana, NIkolas je pokazao značajne napretke. Sada on pohađa regularnu školu, ume da čita, piše, rešava aritmetičke probleme i više ne pokazuje znake agresije i socijalne isključenosti. Njegovi roditelji su srećni jer su doneli ispravnu odluku da sačuvaju matične ćelije svoga sina. https://parentsguidecordblood.org/en/news/nicoloz-story-autism-treatment-intrathecal-injection-autologous-cord-blood

APRIL 2018.

Godine 2014. Duke univerzitet iz Sjedinjenih Američkih Dražva objavio je prvu od nekoliko serija istraživanja u kojoj se ispituje lečenje autizma matičnim ćelijama. Do ovog saznanja je došla porodica Dej Singa iz Kolkote u Indiji, čijem sinu Apartimu je 2016. godine dijagnostifikovan autizam. Iako je istraživanje Duke univerziteta još uvek bilo u pilot fazi, ispitanici su pokazali značajno poboljšanje socijalnih veština, razvoja govora i smanjenje obrazaca ponašanja karakterističnih za osobe koje boluju od autizma. Ohrabrena ovim rezultatima, porodica malenog Apartima je bila srećna jer je sačuvala njegove matične ćelije odmah nakon rođenja.

Njegovi roditelji su zatražili da budu deo novog istraživanja u Americi koje je otpočelo u julu 2017. godine. Devet meseci nakon istraživanja i terapije sopstvenim matičnim ćelijama Apartimov otac ističe da vidi brojne pozitivne promene na svom sinu, znaci autizma gotovo da su nestali – on sada uspešno komunicira, rado se druži sa vršnjacima, a počeo je i da ide u školu. Dr Joane Kurcberg, vodeći istraživač Duke univerziteta u Americi ističe: “Još uvek postoji mnogo toga što treba da se ispita u kliničkim studijama da bismo potvrdili uticaj matičnih ćelija na lečenje autizma, ali ipak i ovi dosadašnji razultati nam govore da možemo biti optimistični po tom pitanju.” https://parentsguidecordblood.org/en/news/apratim-gets-cord-blood-therapy-autism

OKTOBAR 2017.

Kada je bila u četvrtom mesecu trudnoće, Georgina Rusel, iz Prestona, nadomak Mančestera u Velikoj Britaniji saznala je da njen stariji brat Ešli boluje od retkog, sporo-rastućeg tumora mozga, glioblastoma. Očajna zbog saznanja da su doktori njenom bratu prognozirali još samo nekolikog godina života, Georgina je počela da istražuje kako mu može pomoći. Naišla je na podatak da se oblik tumora od kog boluje njen brat može lečiti matičnim ćelijama. Iako se porodila šest nedelja ranije, doktori su uspeli da sačuvaju matične ćelije na porođaju i da njima odmah započnu lečenje Georgininog brata Ešlija. Njegovo lečenje i dalje traje, ali je porodica uverena da će u potpunosti pobediti bolest: “Njegova bolest napreduje sporo, ali medicina napreduje brzo i sigurni smo da ćemo mi pobediti”, zaključili su. https://parentsguidecordblood.org/en/news/georginas-story-cord-blood-brothers-brain-tumour

JUN 2017.

Odmah po rođenju, Fatima iz Irana bila je u prilici da spasi život svom bratu, Ahmadu Rezi koji je bolovao od talasemije. Zahvaljujući matičnim ćelijama koje su prikupljenje odmah nakon porođaja, Ahmadu Rezi je započeto lečenje bolesti. Ubrzo nakon toga, njegovo opšte stanje se popravilo, svi testovi su pokazivali uredno stanje i savršene krvne parametre. Iz bolnice u Iranu gde su izvršeni tretmani matičnim ćelijama veruju da će i u budućnosti još više uzoraka biti čuvano na porođaju, kako bi se još veći broj života mogao spasiti. https://parentsguidecordblood.org/en/news/cord-blood-stem-cells-saved-brother

JUN 2017.

Dečaku iz Indije, sa pet meseci je dijagnostikovana E-beta talasemija, bolest zbog koje mnoga deca ne dožive desetu godinu. Jedini lek za ovu bolest su matične ćelije. Nakon dijagnoze, cela porodica se podvrgla testiranju matičnih ćelija iz koštane srži, kako bi za dečaka Moinama pronašli idealnog donora. Nažalost, niko nije u potpunosti odgovarao. Zbog toga su se njegovi roditelji odlučili na drugu trudnoću, a nakon rođenja Moinamove sestre prikupljene su matične ćelije iz pupčanika koje su u potpunosti odgovarale Moinamu. Dečak je podvrgnut seriji tretmana u kojima su kombinovane matične ćelije iz pupčanike njegove sestre i matične ćelije iz koštane srži i zahvaljujući njima Moinam je sada zdrav i veseo dvanaestogodišnji dečak. https://parentsguidecordblood.org/en/news/moinams-story

JANUAR 2017.

Izvedena eksperimentalna procedura lečenja hipoksične ishemične encelofalopatije (HIE) matičnim ćelijama na tek rođenom pacijentu Džeku Pankracu (Jack Pankratz) u bolnici Mount Sinai Hospital u Torontu. Sa svojih tek dvanest dana starosti, Džek je postao najmlađa osoba koja je podvrgnuta tretmanu lečenja matičnim ćelijama u Kanadi i jedna od prvih u svetu kojoj je matičnim ćelijama lečena hipoksična ishemična encelofalopatija. Zahvaljući tretmanima svojim matičnim ćelijama prikupljenim odmah nakon rođenja, Džekov napredak iznenadio je mnoge doktore. U naučnim i medicinskim krugovima procenjuje se da će matične ćelije otvoriti jednu sasvim novu eru u lečenju hipoksične encelofalopatije, autizma i mnogih drugih poremećaja mozga. https://parentsguidecordblood.org/en/news/stem-cells-work-wonders-baby

DECEMBAR 2016.

Tadašnji predsednik SAD – Barak Obama potpisao je regultorni akt o regenerativnoj terapiji, uključujući i terapiju matičnim ćelijama. Na taj način je praktično obezbedio novac za istraživanja iz ove oblasti.

JUN 2016.

24 pacijanta obolelih od multiple skleroze su podvrgnuta rizičnoj proceduri koja je podrazumeva potpunu destrukciju, a zatim naknadnu regeneraciju imunog sistema uz pomoć terapije matičnim ćelijama. 23 pacijenta pokazuju znake potpunog oporavka, dok je jedan pacijent preminuo tokom terapije.

JUL 2015.

Stanford Cardiovascular Medicine je objavio studiju, koja dokazuje uspešnu primenu matičnih ćelija u regeneraciji srčanog mišića.

JUL 2014.

Timovi predvođeni Dieter Eglijem iz Njujorške fondacije matičnim ćelijama i Young Gie Chung iz CHA Univerziteta u Seulu, Južna Koreja, nezavisno su proizveli ljudske embrionalne matične ćelije od (odraslih) matičnih ćelija, uz pomoć terapeutskog kloniranja. Eglijev tim je koristio matične ćelije kože žene koja boluje od dijabetesa i pokazao da ih može pretvoriti u beta ćelije koje proizvode insulin. U teoriji, te ćelije se mogu koristiti da zamene one, koje se izgube tokom bolesti.

NOVEMBAR 2013.

Papa Benedikt XVI govorio je pozitivno o istraživanjima na odraslim matičnim ćelijama u svrhu bilo kojeg lečenja i pozvao na podršku istraživanjima bez obzira na finasijska sredstva.

AVGUST 2013.

Dr John Wagner je uradio prvu terapiju matičnim ćelijama iz krvi pupčanika kod deteta koje je imalo leukemiju i bilo zaraženo HIV virusom. Primenje su matične ćelije od donora koji ima retku genetičku mutaciju koja pokazuje otpor prema HIV virusu. Dr Wagner vodi transplantacioni program na Univerzitetu u Minesoti.

JUL 2013.

Naučnici u Japanu su kreirali tkivo ljudske jetre od matičnih ćelija. Ovo otkriće moglo bi da reši stalan problem nedostatka organa za doniranje.

JUL 2013.

Dr Karen Ballen direktor programa za terapiju leukemija u bolnici u Masačusetsu je zajedno sa dr Gluckman i dr Broxmayer objavila pregled primene matičnih ćelija iz krvi pupčanika u prvih 25 godina u američkom stručnom časopisu „Blood“. (The journal Blood). Do tog trenutka više od 30 000 transplantacija mtičnih ćelija iz krvi pupčanika je bilo obavljeno širom sveta.

JUN 2013.

Dr Timothy Nelson iz centra za regenerativnu medicinu Mayo klinike je pokrenuo kliničko istraživanje u kome se vrši autologna primena matičnih ćelija iz krvi pupčanika, zajedno sa korektivnom operacijom kod dece koja imaju ozbilja oštećenja srca. U SAD se na svakih 15 minuta rodi dete sa nekom urođenom srčanom anomalijom, i to su najčešći defekti koji se vide na rođenju.

JANUAR 2013.

Dr Maria Craig, dečiji endokrinolog u dečijoj bolnici u Sidneju u Autraliji je pokrenula prvo kliničko istraživanje, u kome se vrši autologna primena matičnih ćelija iz krvi pupčanika u terapiji dece sa dijabetesom tip 1. Prethodna studija koju je započeo dr Michale Haller sa Univerziteta na Floridi 2007. godine, je pokazala da je deci posle terapije matičnim ćelijama bilo potrebno manje insulina, ali samo privremeno. Veruje se da će ova studija pomoći i pokazati da primena matičnih ćelija može da dovede do sprečavanja autoimunih procesa koji dovode do pojave dijabetesa tip 1.

DECEMBAR 2012.

Sajt Parent’c Guide to Cord Blood je objavio da je do kraja 2012. godine oslobođeno za terapiju preko 900 uzoraka matičnih ćelija sačuvanih u privatnim bankama. Otprilike jedna polovina je upotrebljena za terapiju dece, čije su matične ćelije (autologna primena), a jedna polovina je upotrebljena za terapije braće/sestara/rođaka (alogena primena).

NOVEMBAR 2012.

John B. Gurdon i Shinya Yamanaka su dobili Nobelovu nagradu za otkriće “reprogamiranja” odrasle ćelije da ponovo postane pluripotetnta.

AVGUST 2012.

Dr Michael Chez, direktor pedijatrijske neuorologije na Insistutu u Sakramentu (The Sutter Neuroscience Institute in Sacramento) je vođa prve kliničke studije koja se bavi terapijom dece oblele od autizma, njihovim matičnim ćelijama iz krvi pupčanika.

FEBRUAR 2012.

Naučnici u Cedars-Sina i Medicinskom centru i Džon Hopkins Univerzitetu suobjavili rezultate kliničke studije u kojoj su matične ćelije odrasle osobe ekstraktovane nakon infarkta. Matične ćelije su uzgajane u laboratorijskim uslovima i nakon toga vraćene u pacijentovo srce. U prvom prikazanom slučaju terapijske regeneracije, lečenjem je smanjen ožiljak I obnovljeno srčano tkivo.

MART 2011.

Dr Charles S. Cox Jr. i njegove kolege su objavili svoje rezultate u američkom stručnom časopisu Neurogirurgija (Journal Neurosurgery), u kome navode veoma ohrabrujuće rezultate kada je u pitanju terapija traumatskih povreda mozga kod dece (glavni uzork smrti kod dece), njihovim matičnim ćelijama sačuvanim u trenutku porođaja. Dr Cox je neurohirurg koji je na čelu odeljenja koje se bavi traumatskim povredama kod dece, na Univerzitetu u Hjustonu, SAD. On vodi i kliničku studiju koja obuhvata decu sa traumatskim povredama mozga koja primaju sopstvene matične ćelije iz krvi pupčanika.

NOVEMBAR 2010.

Kompanija za regenarativnu medicinu Advanced Cell Technology dobila je federalnu dozvolu da započne multicentričnu kliničku studiju, koja ispituje terapiju matičnim ćelijama na pacijentima sa Stargadtsovom mišićnom distrofijom, bolešću koja uzrokuje slepilo.

NOVEMBAR 2007.

Ser Martin J Evans, Mario Capecchii Oliver Smithies su dobili Nobelovu nagradu iz oblasti medicine za svoj rad na genetici i embrionalnim matičnim ćelijama.

OKTOBAR 2007.

Jake Liao je bio prvo dete koje je dobilo matične ćelije od svog rođaka, kako bi bila izvršena terapija retke i fatalne bolest kože, koja se zove bulozna epidermoliza. (Epidermolisys bulosa, EB). Tim naučnika na Univerzitetu u Minesoti, pod vođstvom dr Jakub Tolar-a je otkrio da matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da nauče telo da proizvodi proteine kože koji mu nedostaju.

OKTOBAR 2005.

Ryan Schneider je bio prvo dete sa cerebralnom paralizom koje je lečeno primenom sopstvenih matičnih ćelija iz krvi pupčanika, koje su bile sačuvane u privatnoj banci. Terapiju je obavila dr Joanne Kutzberg na Duke Univerzitetu.

MAJ 2005.

Dr Joanne Kurzberg je sa kolegama objavila prvi naučni rad, koji potvrđuje da primena matičnih ćelija iz krvi pupčanika može da zaustavi neurološke posledice nekih metabolčkih poremećaja, tako što pomaže pacijentima da njihov organizam proizvede određene enzime, koji mu nedostaju. Oni nastavljaju da leče različite retke metaboličke bolesti.

FEBRUAR 2005.

Abby Pell je bila prvo dete koje je primilo sopstvene matične ćelije iz krvi pupčanika, u okviru eksperimentalne terapije povrede mozga, koja je nastala kao posledica nedostatka kiseonika na porođaju. Njena majka se složila da procedura bude obavljena da Duke Univerzitetu, pod vođstvom dr Kurzberg.

AVGUST 2004.

Dr Ammar Hayani je sa svojim kolegama sa klinike Mayo u SAD, dao prvu potvrdu o autolognoj upotrebi matičnih ćelija u lečenju leukemije (osoba koje se leči, dobija svoje matične ćelije). On je potvrdio da je testirao matične ćelije iz krvi pupčanika, kako bi se uverio da one ne sadrže genetičke mutacije koje postoje u tumorskim ćelijama. Matične ćelije trogodišnje devojčice su bile sačuvane u banci CorCell, a transplantacija je obavljena u dečijoj bolnici u državi Ilinois u SAD. (The Advocate Hope Children’s Hospital).

APRIL 2004.

Adrej je imao samo šest meseci kada je postao prvo dete, koje je primilo sopstvene matične ćelije iz krvi pupčanika, kako bi se izlečio od malignog tumora mozga, meduloblastoma. Njegove matične ćelije su bile sačuvane u banci Eurocord iz Slovačke, a terapija je obavljena u Univerzitetskoj dečijoj bolnici u Bratislavi.

APRIL 2001.

Ubrzo posle rođenja, Jesse je postavljena dijagnoza tumora oka, koji je „napao“ oba oka i kičmenu moždinu. Terapija matičnim ćelijama iz krvi pupčanika je obavljena u bolnici u Torontu u Kanadi, a upotrebljene su njene matične ćelije iz krvi pupčanika, koje su njeni roditelji sačuvali u Insception Lifebank. Jesse je bila jedno od prve dece koje je spašeno zahvaljujući sopstvenim matičnim ćelijama koje su roditelji sačuvali u privatnoj banci.

NOVEMBER 1997.

Stephen Sprague je bio prva odrasla osoba koja je dobila transplantat matičnih ćelija iz krvi pupčanika, koje su bile umnožene u laboratoriji pre terapije. Njega je od hronične mijeloidne leukemije lečio dr Anrew Pecora u Hackensack Medicinskom Centru u SAD.

FEBRUAR 1995.

Dr Mary Laughlin je obavila prvu transplantaciju matičnih ćelija iz krvi pupčanika u terapiji leukemije kod odraslog pacijenta. Doktorka je tada bila na Duke Univerzitetu, ali je, da bi pronašla adekvatan transplantacioni program otišla na Univerzitet u Virdžiniji. (The Clevelend Cord Blood Center).

1993.

Mitch Santa je postao prva osoba koja je primila matične ćelije iz krvi pupčanika nesrodnog donora, kada je imao manje od dve godine. Izlečen je od akutne leukemije zahvaljujući matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, koje su pripadale bebi čiji su roditelji donirale ćelije američkom centru, NY Blood Center. Transplantaciju je obavila dr Kurzberg na američkom Duke Univerzitetu.

MAJ 1989.

Obaveljena je prva transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika. Matthew Farrow iz Severne Karoline, SAD, je tada imao pet godina i bolovao je od Fankonijeve anemije. On je lečen matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, koje su uzete kada je njega mlađa sestra dolazila na svet. Američki naučnik koji je sačuvao te matične ćelije je dr Hal Broxmeyer. Transplantaciju je obavila dr Eliane Gluckman u bolnici Saint-Lois u Parizu. Matt je danas oženjen i ima decu.