Kako odabrati odgovarajući tepih za dečiju sobu?

U svakom dekorisanju doma, tepisi su važan i neizostavan deo. Ako ste u procesu sređivanja dečije sobe došli do ovog koraka, i niste sigurni šta vam je činiti i kakav tepih da odaberete kako bi bio idealan za dečiju sobu, postoji nekoliko smernica koje vam mogu pomoći da lakše donesete odluku o izboru tepiha.

Veoma je bitno da su deca zadovoljna konačnim izgledom njihove sobe. Dečiji tepisi se mogu pronaći u raznim nijansama boja sa mnoštvom motiva iz crtanih filmova i njihovim glavnim junacima. Kako vi najbolje poznajete svoju decu, na osnovu toga možete da procenite šta bi najviše voleli da im krasi pod spavaće sobe. Da vam ovaj odabir ne bi pao teško, navodimo nekoliko faktora koje treba da uzmete u obzir kako biste pronašli odgovarajući tepih za sobu vašeg deteta.

Bezbednost i udobnost

Kako deca provode vreme igrajući se i sedeći na podu, složićemo se koliko je bitno da tepih bude udoban i bezbedan. Za mlađu decu je preporučljivo da kupite tepih koji manje skuplja prašinu, to su tepisi sa niskim gazećim slojem. Dok za decu većeg uzrasta možete da kupite tepih sa višim gazećim slojem, što utiče na udobnost prilikom sedenja iz razloga što su mekani.

Pravi odabir tepiha za dečiju sobu, pored toga što je bitan za estetski izgled čitave prostorije, prioritet je komfor i funkcija koju ima za decu u toku njihove igre i boravka na podu. Ovo je posebno važno u zimskom periodu gde tepih omogućava toplinu, kao i u situacijama ukoliko dođe do pada, mekani tepih će ublažiti pad i smanjiće nastanak povreda.

Veličina tepiha

Izbor veličine tepiha zavisi od veličine sobe. Uzmite u obzir da deca imaju krevete koji zauzimaju manje prostora. Ipak, dečije sobe imaju veliku količinu igračaka za koje se mora pronaći njihov kutak. Zato, kada je u pitanju oblik tepiha, možete da razmotrite i one tepihe koji nisu samo u obliku okruglog ili četvrtastog.

Kako bi pružao što više topline i funkcionalnog prostora, odaberite tepih srednje do veće dimenzije. U slučaju ako već imate postavljen tepih koji pokriva čitavu sobu možete da uzmete tepih manjih dimenzija radi udobnosti, ali i  zbog estetike. Važno je da boje tepiha budu vesele i šarene kako bi se probudila dečija mašta i kako bi atmosfera u prostoriji bila pozitivna.

Dete se igra na udobnom tepihu

Materijal tepiha

Materijal od kojeg je proizveden tepih će odrediti njegovu izdržljivost i mekoću. Nekoliko je faktora koje treba da uzmete u obzir kada se odlučujete za materijal, a prvi od njih je funkcionalnost i udobnost za igru na podu, koje smo već spomenuli na početku.

Druga stvar koja je bitna jeste da su dečiji tepisi skloni prljanju i flekama. Da ne biste morali da razmišljate o tome kako ćete i da li ćete uspešno očistiti tepih, odaberite materijal koji je otporan na mrlje i lak za održavanje.

Kako znamo da tepisi mogu biti uzročnici alergija, najbolje je odabrati tepih koji se ne linja i koji je hipoalergen. Na primer, pamučni tepisi su hipoalergeni, lako se čiste i nisu sintetički. Pored redovnog održavanja tepiha, da biste zaštitili decu od alergije i nečistoća koje se zadržavaju u vlaknima tepiha, savetujemo da ga odnesete na pranje tepiha u Novom Sadu ili u tepih servis koji vam je u okolini. Uz profesionalno čišćenje, dezinfikovan tepih će pre svega biti bezbedan za vašu decu i primetićete dobru promenu u odnosu na izgled pre pranja.

Prilagodite izgled tepiha po želji dece

Izgled sobe vašeg detete treba da bude interesantan i da prija vašem detetu dok boravi u njoj. Mekani i topli tepisi su neophodni u sobi, upravo zbog toga što deca provode često vremena igrajući se na njemu.

Tepih bi trebalo da budu toplim ili u zemljanim bojama koje imaju pozitivan uticaj na raspoloženje. Možete upotrebiti i neutralne boje koje će doprineti balansu izgleda sobe i odavaće utisak da je soba prostranija nego što zaista jeste. Kada je u pitanju prljanje tepiha, tamnije nijanse su zahvalnije za održavanje, iako to ne isključuje da je potrebno redovno usisavanje i svakodnevno čišćenje poda radi zdravlja i bezbednosti dece.

Svaka boja sa sobom nešto nosi i ima različit uticaj na čoveka. Devojčice pretežno vole boje poput roze ili ljubičaste, dok dečaci preferiraju boje poput tamno ili svetlo plave. Boje koje podstiču energiju i imaju stimulativni efekat na decu su crvena ili narandžasta.

U konsultaciji sa decom možete da donesete odluku koja bi boja i koji oblik tepiha bi najviše odgovarali, kako biste napravili srećan kutak za spavanje i igranje vaše dece u njihovoj spavaćoj sobi.

Kada birate tepih za dečiju sobu, u obzir uzmite faktor veličine, materijal tepiha i šta je to što vaša deca zaista vole i žele. Važno je da tepih odgovara vašim potrebama i potrebama vašeg deteta, kako bi mogli da provode vreme bezbedno igrajući se i uživajući na svom omiljenom mekanom tepihu.