Sertifikati za unapređenje bezbednosti i kvaliteta hrane

Sertifikati za unapređenje bezbednosti i kvaliteta hrane su ključni instrumenti koji pomažu organizacijama u prehrambenoj industriji da ostvare visoke standarde u proizvodnji, obradi, distribuciji i upravljanju hranom.

Ovi sertifikati su dizajnirani da osiguraju da hrana koja se dostavlja potrošačima ispunjava najviše standarde bezbednosti hrane i kvaliteta, smanjujući rizike od kontaminacije, grešaka u proizvodnji i negativnih uticaja na zdravlje potrošača. U nastavku ćemo razmotriti neke od najpoznatijih sertifikacija za unapređenje bezbednosti i kvaliteta hrane.

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)

HACCP je sistem upravljanja bezbednošću hrane koji identifikuje, procenjuje i kontroliše opasnosti koje se odnose na bezbednost hrane. Ovaj sistem se primenjuje na svim fazama proizvodnje, obrade i distribucije hrane, i zahteva identifikaciju kritičnih kontrolnih tačaka (KCT) gde se mogu javiti opasnosti, kao i uspostavljanje kontrolnih mera kako bi se te opasnosti smanjile ili eliminisale.

HACCP

ISO 22000 (International Organization for Standardization)

ISO 22000 je standard za upravljanje bezbednošću hrane koji se primenjuje na celokupni lanac ishrane, od poljoprivredne proizvodnje do potrošača. Ovaj standard zahteva uspostavljanje sistema upravljanja bezbednošću hrane, uključujući HACCP principe, kao i zahteve za praćenje, merenje, dokumentaciju i kontinuirano poboljšanje.

BRC (British Retail Consortium)

BRC je globalno priznati standard za bezbednost hrane, razvijen od strane Britanskog udruženja maloprodajnih trgovaca (British Retail Consortium). Ovaj standard se primenjuje na proizvođače hrane i zahteva usklađenost sa zahtevima u vezi sa proizvodnjom, obradom i distribucijom hrane, kao i upravljanjem rizicima i kvalitetom proizvoda.

IFS (International Featured Standards)

IFS je skup standarda koji se primenjuju na organizacije koje proizvode, obrađuju ili distribuiraju hranu. IFS standardi obuhvataju zahteve za kvalitetom, bezbednošću hrane, upravljanjem resursima, odgovornošću prema potrošačima i zakonskom usklađenošću.

GFSI (Global Food Safety Initiative)

GFSI je inicijativa koja okuplja različite sertifikate za bezbednost hrane kako bi se uspostavili zajednički standardi u industriji hrane. Ovaj globalni okvir za bezbednost hrane podrazumeva usklađenost sa određenim sertifikatima kao što su BRC, IFS, SQF (Safe Quality Food), FSSC 22000 (Food Safety System Certification 22000) i drugi. GFSI sertifikacija omogućava organizacijama da pokažu da ispunjavaju visoke standarde bezbednosti hrane i da su sposobne za proizvodnju i distribuciju sigurne hrane.

HALAL sertifikati

HALAL sertifikati se odnose na sertifikaciju hrane koja je u skladu sa islamskim zakonima (šerijatskim pravilima). Ovaj sertifikat potvrđuje da hrana nije kontaminirana nedopuštenim sastojcima, da je proizvedena u skladu sa islamskim pravilima i da je bezbedna za potrošače muslimanske veroispovesti.

KOSHER sertifikati

KOSHER sertifikati se odnose na sertifikaciju hrane koja je u skladu sa jevrejskim zakonima (kashrut). Ovaj sertifikat potvrđuje da hrana nije kontaminirana nedopuštenim sastojcima, da je proizvedena u skladu sa jevrejskim pravilima i da je bezbedna za potrošače jevrejske veroispovesti.

ISO 9001

ISO 9001 standard je međunarodni standard za kvalitet sistema upravljanja (Quality Management System Standards) i u poslednjih nekoliko decenija postao je jedan od najzastupljenijih standarda širom sveta. Ovaj standard se odnosi na poslovni sistem koji ima za cilj poboljšanje efikasnosti i efektivnosti poslovanja kroz procese planiranja, primenjivanja, pružanja i revizije proizvoda ili usluga.

Iako je ISO 9001 standard najčešće povezan sa proizvodnjom industrijskih proizvoda, on se takođe primenjuje i u oblasti proizvodnje hrane, gde se odnosi na upravljanje kvalitetom u proizvodnji hrane.

ISO 9001 standard ne utvrđuje specifične zahteve za bezbednost hrane, već se pre svega odnosi na dokumentovane postupke i upravljanje kvalitetom u proizvodnji hrane.

Primena ISO 9001 standarda u proizvodnji hrane može biti posebno korisna zbog činjenice da se ovaj standard fokusira na kvalitet, način poslovanja i kontinuirano unapređenje proizvodnih procesa, što može dovesti do povećanja efikasnosti procesa proizvodnje hrane.

ISO 9001 sertifikacija

Sistem upravljanja kvalitetom prema ovom standardu obično uključuje:

  • Planiranje proizvodnje hrane
  • Upravljanje procesima
  • Kontrolu kvaliteta
  • Kontrolu dokumentacije i evidencije
  • Praćenje i merenje uspeha poslovanja
  • Upravljanje resursima

Primena ISO 9001 standarda može proizvođačima hrane pomoći da osiguraju kvalitet proizvoda ispunjavanjem svih relevantnih zakonodavnih i regulatornih zahteva u pogledu bezbednosti hrane.

Sertifikati za unapređenje bezbednosti i kvaliteta hrane pružaju organizacijama u prehrambenoj industriji mnoge prednosti, uključujući poboljšanje reputacije, veće poverenje potrošača, pristup novim tržištima, smanjenje rizika od povlačenja proizvoda sa tržišta, bolje upravljanje rizicima i unapređenje poslovnih performansi. Međutim, sertifikacija zahteva od organizacija ulaganje resursa i napora kako bi se postigli visoki standardi, ali se dugoročno može isplatiti.

U zaključku, sertifikati za unapređenje bezbednosti i kvaliteta hrane su neophodni u prehrambenoj industriji kako bi se osiguralo da hrana koja se dostavlja potrošačima ispunjava visoke standarde bezbednosti i kvaliteta. Različiti standardi, kao što su HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GFSI, HALAL i KOSHER sertifikati, pružaju organizacijama mogućnost da se usklade sa zahtevima tržišta, unaprede poslovanje i zadovolje potrebe potrošača.