Matične Ćelije – Tipovi I Karakteristike

Matične ćelije poseduju izuzetan potencijal da se razvijaju u različite vrste ćelija i one su zaslužne za nastanak, rani rast i razvoj organizma. Kasnije, u toku života, one su odgovorne za sve procese obnove i samoizlečenja, služe kao neka vrsta „unutrašnjeg sistema popravke“, jer se dele i razmnožavaju kako bi dopunile druge ćelije, sve dok je osoba živa. Razlog starenja i nastanka bolesti je i to što matične ćelije vremenom gube svoj potencijal i snagu, a njihov broj se smanjuje.

U osnovi postoje dva različita tipa matičnih ćelija: embrionalne matične ćelije i adultne matične ćelije.

Embrionalne matične ćelije su ćelije koje se mogu naći u ranoj fazi razvoja embriona, oko jedne nedelje starosti. Naučnici ove ćelije trenutno razmatraju sa velikim interesovanjem, međutim njihova upotreba izaziva velike etičke probleme, s obzirom na to da njihovo vađenje podrazumeva uništavanje embriona.

Matične ćelije, koje se u znatnoj koncentraciji nalaze u krvi pupčane vrpce u momentu porođaja, su adultne, hematopoetske matične ćelije. Dakle, ne postoji moralna prepreka za primenu ovih matičnih ćelija u terapijske ili istraživačke svrhe. 

 Zašto čuvati Matične ćelije

Pupčana vrpca je od vitalne važnosti za bebu dok je u maminom stomaku, a na porođaju se ukazuje jedinstvena prilika da sačuvamo “dragoceni deo” pupčanika. Krv u pupčanoj vrpci sadrži hematopoetske matične ćelije, koje se danas koriste za lečenje različitih hematoloških oboljenja. Tkivo koje pokriva pupčanu vrpcu, takođe ima veliki medicinski potencijal i predstavlja izuzetno važan i kvalitetan izvor matičnih ćelija.

Danas je ovim ćelijama moguće lečiti više od 80 hematoloških, metaboličkih i imunoloških bolesti, a zahvaljujući neprekidnom napretku u medicinskim istraživanjima, sa razlogom se veruje da će one predstavljati odgovor na daleko veći broj bolesti.

O potencijalu matičnih ćelija u medicinske svrhe možda dovoljno govori podatak da su u poslednjih deset godina čak dva puta Nobelovom nagradom nagrađivani radovi i stručnjaci upravo na ovom polju

 Lečenje matičnim ćelijama

Nauka i medicina danas beleže najznačajnija dostignuća i priznanja upravo na polju regenerativne medicine, odnosno lečenja matičnim ćelijama.

Trenutno se matičnim ćelijama uspešno leči više od 80 bolesti. Ova oblast medicine se neprestano razvija, što pokazuju dostignuća kliničkih ispitivanja. Izvesno je da će u bliskoj budućnosti one imati još širu primenu.

Matične ćeliije se već koriste u lečenju hematoloških, imunoloških i metaboličkih poremećaja, kao i određenih tipova malignih bolesti. Za pojedine bolesti, matične ćelije su jedina mogućnost lečenja, dok se u nekim slučajevima primenjuju kada su prethodni izvori lečenja neuspešni ili kada je bolest agresivna.

Nakon transplantacije, matične ćelije se prirodno kreću kroz krvotok prema oštećenim područjima. Kada je transplantacija uspešna, stvoren je novi, zdrav imunološki sistem

 

LEČENJE MATIČNIM ĆELIJAMA U SRBIJI

Matične ćelije su lek budućnosti pa tako I mi u Srbiji imamo stručnjake I klikinike gde se pacijenti mogu lečiti.

Prof. dr Dušan Marić, specijalista ortopedije i dečije hirurgije , je pionir u lečenju matičnim ćelijama u ortopediji u Srbiji, a regenerativnom medicinom bavi se već šest godina.

Lečenje matičnim ćelijama

Matične ćelije prepoznao sam kao veliki potencijal u medicini, a u inostranstvu sam se edukovao o njima i njihovoj primeni. Međutim, ja i moj tim ne lečimo isključivo matičnim ćelijama nego i raznim derivatima krvne plazme, sve zavisi od stanja i bolesti pacijenta. Matičnim ćelijama primarno se bavimo u ortopediji, a najčešće lečimo povrede mišića, tetiva, ligamenata, kosti, hronična preopterećenja skeleta i hrskavice koja je najteža za lečenje

– priča dr Marić, dodavši da su im jedna od najčešćih pacijenata povređeni sportisti.

Međutim, iako primarno radi ortopedske procedure, dr Marić matične ćelije koristi i za druge intervencije, kao što su vantelesna oplodnja ili moderna zamena za plastičnu hirurgiju.

Prof. dr Dušan Marić zaslužan je za prvu operaciju u Srbiji, kojom se detetu paraplegičaru oštećena kičmena moždina tretirala transferom matičnih ćelija. Operacija je obavljena u decembru 2015. godine, a ta besplatna operacija prva je u okviru humanitarnog pilot projekta tokom koje će tim doktora Marića u narednom periodu regenerativnom medicinom pomagati pacijentima obolelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.

Doktor Dušan Marić rekao je da je cilj projekta da pomogne ljudima koji do pomoći ne mogu da dođu usled nedostatka novčanih sredstava i da će operacije raditi besplatno “bez ikakvih interesa i uslovljavanja”.

Lečenje matičnim ćelijama

U Centru za transplantaciju matičnih ćelija na VMA ovaj tretman se primenjuje više od dve decenije u lečenju urođenih i stečenih hematoloških i nekih drugih, benignih i malignih bolesti.

Od ovih bolesti potrebno je spomenuti tešku aplastičnu anemiju, hronične i akutne leukemije, limfome, karcinom dojke i testisa, kao i druge tumore, uz neke autoimune bolesti. Efekat lečenja pomoću transplantacije matičnih ćelija kod bolesnika sa navedenim dijagnozama je različit. Zavisi od vrste i oblika osnovnog oboljenja, godina bolesnika i termina transplantacije