Vesti - Švajcarska Banka Matičnih Ćelija Srbija - SSCB

Vesti

Svetski dan krvi pupčanika

Svetski dan krvi započeo je iz potrebe za širenjem edukacije vezane za krv iz pupčanika . Svet medicine brzo se menja. Godine 1988. dogodio se važan događaj koji će zauvek promeniti način na koji gledamo naša tela i proces rodjenja. Događaj je bio transplantacija matičnih ćelija krvi iz pupčanika koju je uradila dr Eliane Gluckman u Francuskoj. Spasila je život dečaka koji se borio s Fanconijevom anemijom.

Detaljnije

Kako se čuvaju matične ćelije – U poseti Švajcarskoj banci matičnih ćelija

Izlišno je govoriti o značaju čuvanja matičnih ćelija sada kada gotovo svakodnevno u naučnim i medijskim krugovima svedočimo nekom novom dostignuću ostvarenom na ovom polju. Iako u društvu još uvek postoje osobe koje su skeptične prema ovoj grani regenerativne medicine i primeni ćelijske terapije, sve je više roditelja koji se, potkrepljeni naučnim dokazima, odlučuju da na porođaju sačuvaju matične ćelije iz pupčanika svoje bebe i na taj način im obezbede sigurnu i zdravu budućnost.

Detaljnije

SRPASTA ANEMIJA – VAŽNO JE ZNATI

Šta je to srpasta anemija? Srpasta anemija je grupa naslednih poremećaja crvenih krvnih ćelija, poznatih kao hemoglobinopatije. Najčešći simptomi srpaste anemije su ponavljajući bol, oštećenje organa i infekcije. Ove simptome uzrokuju izmenjene crvene krvne ćelije koje su u obliku srpa, što prouzrokuje otežan prolaz ćelija kroz krvne sudove i začepljenje istih. Druge komplikacije ove anemije su akutni koronarni sindrom i neurološke komplikacije kao što je moždani udar.

Detaljnije

Porodila se Ivana Maksimović i za sina sačuvala matične ćelije

Naša poznata streljašica Ivana Maksimović porodila se juče u večernjim časovima i na svet donela zdravog sina koji je na porođaju imao 3100 g. Ivana se porodila u KBC Zvezvdara u Beogradu, a njen suprug košarkaš Danilo Anđušić je sve vreme bio uz svoju suprugu. Mama i beba se osećaju dobro. Ivana i Danilo su za svog sina već doneli jednu od najvažnijih odluka – da sačuvaju matične ćelije na porođaju...

Detaljnije

Ivana Maksimović Anđušić:”Za svog sina smo već doneli najvažniju odluku”

Moglo bi se reći da je Ivana Maksimović Anđušić miljenica nacije. Ova poznata streljašica, osim po osvajanju brojnih medalja na olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima, simpatije dobija i zbog svog šarma, neposrednosti i otvorenosti. Ivana je ušla u istoriju i kao osvajačica jubilarne, stote medalje za našu zemlju. Na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru nosila je zastavu naše zemlje, a sada se sprema da, zajedno sa svojim suprugom, uspešnim košarkašem Danilom Anđušićem, sredinom novembra rodi sina.

Detaljnije

Dečak iz Srbije matičnim ćelijama pobedio cerebralnu paralizu

Zbog cerebralne paralize Rade Šijak (11) iz Kovilja nije imao detinjstvo kao njegovi vršnjaci, ali njegovi prvi samostalni koraci dokaz su da su čuda, ipak, moguća. Rade je prvi put, pomalo nesigurno, stao na svoje noge lane, posle prve terapije matičnim ćelijama u Kijevu, a ovog septembra, kad je krenuo u peti razred redovne škole, prvi put je u učionicu ušao svojim nogama, pun ponosa, srećan što ga svi drugari gledaju, pišu Novosti.

Detaljnije

Roditelji pažnja! Samo banke sa Fact NetCord akreditacijom će moći da čuvaju matične ćelije vaše bebe

Nedavno je usvojen novi Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, koji, između ostalog propisuje i koje sve standarde moraju da ispunjavaju banke matičnih ćelija koje posluju u Srbiji. Ovi propisu su, naime, doneti kako bi roditeljima pružali najviši stepen sigurnosti, ali i kako bi se uskladili sa već postojećim propisima koji važe u zemljama Evropske Unije. Prema novom Zakonu, u Srbiji će moći da posluju samo banke koje imaju prestižnu Fact NetCord akreditaciju.

Detaljnije

Uvedeni viši standardi za banke matičnih ćelija u Srbiji

Sve banke matičnih ćelija koje posluju u Srbiji moraće da se usklade sa najnovijim propisima koje je izdala Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja, što podrazumeva i da moraju da poseduju NetCord-FACT sertifikat. To se navodi u obaveštenju Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, koje je prosleđeno na adrese banaka matičnih ćelija u Srbiji, a u koje je agencija Beta imala uvid.

Detaljnije

Jovana Jeremić: Srećna sam što sam ćerkici Lei već obezbedila zdravu budućnost

Jovana Jeremić, voditeljka emisije “Parovi” na Happy televiziji neko je koga su gledaoci kraj televizijskih ekrana zavoleli već pri prvom pojavljivanju. Aktraktivna plavuša, pleni svojom inteligencijom i elokventnošću. Pred kamerama je direktna, otvorena i beskompromisna. Kad nije u studiju, svoje slobodno vreme najviše voli da provodi uz supruga i drage prijatelje. Pre nešto više od mesec dana život joj je dodelio i najlepšu ulogu – postala je mama jedna divne ćerkice, kojoj su ona i njen suprug, Vojislav Milošević dali ime Lea. O obrazovanju, karijeri, ćerkici i roditeljskim odlukama Jovana govori za MamaKlik...

Detaljnije

Srbin na putu da matičnim ćelijama zaustavi Parkinsonovu bolest

U vreme kada se intenzivno traga za lekovima za teške i neizlečive bolesti, otkriće našeg mladog naučnika dr Vukašina Jovanovića (29) iz Prizrena, izazvalo je veliku pažnju svetske stručne javnosti! Njegovo otkriće nove uloge proteina Bmp5 i Bmp7 u razvoju dopaminskih neurona, značajno će doprineti lečenju Parkinsonove bolesti uz pomoć matičnih ćelija.

Detaljnije

Ćelije krvi iz pupčanika mogu ubiti ćelije raka

Ćelije imunog sistema koje se nalaze u krvi pupčanika bolje ubijaju leukemijske ćelije nego što to rade adultne ćelije, sugerišu ispitivanja na miševima. Ovi rezultati su iznenađujući, budući da ćelije imunog sistema fetusa nisu „trenirale“ tokom čitavog života kao imune ćelije odrasle osobe, ali se ipak čini da prepoznaju i uništavaju abnormalne ćelije.

Detaljnije