Sačuvane Komponente Krvi - Švajcarska Banka Matičnih Ćelija Srbija - SSCB

ČUVAMO SVE ŠTO JE VREDNO ČUVANJA- sačuvane komponente krvi

U skladu sa FACT NetCord standardima u ćelijskoj terapiji, SSCB čuva sve komponente krvi koje imaju terapijsku vrednost.

Matične ćelije CD34+ imaju klinički dokazanu ulogu u lečenju određenog broja bolesti. Međutim, brojna klinička ispitivanja koje se trenutno obavljaju u svetu, govore u prilog terapijske vrednosti i drugih komponenti krvi.

Takvi su npr. proteini plazme (serum krvi pupčanika) koji mogu biti ključ u lečenju poremećaja kognitivnih funkcija (Alchajmerova bolest, demencija idr.) Prateći najnovija dostignuća medicine, SSCB već danas čuva sve dragocene komponente krvi pupčanika, koje u bliskoj budućnosti mogu biti novi novi lek u medicini. Važno je napomenti i mogućnost umnožavanja matičnih ćelija, koje bi obezbedilo „stvaranje“ novog uzorka iz u laboratorijskim uslovima, što bi omogućilo višestruku primenu u lečenju.
Umnožavanje matičnih ćelija je bliska budućnost, a sam postupak je moguć samo ukoliko je unapred, prilikom krioprezervacije, izdvojen i zasebno sačuvan mali deo uzorka matičnih ćelija, što je redovna praksa u Švajcarskoj banci matičnih ćelija.

Sa druge strane, SSCB nudi mogućnost genetskih ispitivanja na nasledne bolesti, pružajući odgovore o zdravstvenom stanju deteta. Dodatno, moguće je zatražiti analizu podudarnosti- HLA tipizacija.

SAČUVANE KOMPONENTE KRVI

  • Uzorak izdvojenih matičnih ćelija (svi podtipovi matičnih ćelija)- za potrebe lečenja (autologna, alogena transplantacija)
  • Zasebno sačuvan deo uzorka matičnih ćelija – za mogućnost „in Vitro“ umnožavanja matičnih ćeija („stvaranje“ novog uzorka)
  • Krvna plazma (serum krvi pupčanika)- za mogućnost lečenja oboljenja u fazi kliničkih ispitivanja
  • Puna krv pupčanika- za potrebe genetskih analiza na nasledne bolesti deteta, hemoglobinopatije i ostale krvne bolesti
  • Puna krv pupčanika i krv majke- HLA tipizacija i dopunske analize krvi

Nesumnjivo je da je ćelijska terapija budućnost medicine. SSCB prati najnovija dostignuća i saznanja. Sačuvan uzorak u SSCB-u pruža više mogućnosti u lečenju, to nije samo „jedna šansa“ za izlečenje.

Čuvamo sve što je vredno čuvanja.