O Matičnim Ćelijama - Švajcarska Banka Matičnih Ćelija Srbija - SSCB

O Matičnim ćelijama

Matične ćelije

Matične ćelije poseduju izuzetan potencijal da se razvijaju u različite vrste ćelija u telu tokom ranog života i rasta. Osim toga, u mnogim tkivima u organizmu one služe kao neka vrsta „unutrašnjeg sistema remonta“ jer se dele i razmnožavaju kako bi dopunili druge ćelije sve dok je osoba živa.

Detaljnije

?

Zašto čuvati matične ćelije?

Pupčana vrpca je od vitalne važnosti za bebu dok je u maminom stomaku, a na porođaju se ukazuje jedinstvena prilika da sačuvamo “dragoceni deo” pupčanika. Krv u pupčanoj vrpci sadrži hematopoetske matične ćelije koje se danas koriste za lečenje različitih hematoloških oboljenja.

Detaljnije

Istorija upotrebe matičnih ćelija

Maja 1989. obavljena je I transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika. Matthew Farrow iz Severne Karoline, SAD, je tada imao pet godina i bolovao je od Fankonijeve anemije. On je lečen matičnim ćelijama iz krvi pupčanika koje su uzete kada je njega mlađa sestra dolazila na svet.

Detaljnije

Lečenje matičnim ćelijama

Nauka i medicina danas beleže najznačajnija dostignuća i priznanja upravo na polju regenerativne medicine, odnosno lečenja matičnim ćelijama. Matične ćelije su već do sada promenile i spasile više hiljada života širom sveta. Nauka razvija i druge “čudesne” mogućnosti primene ovih dragocenih čelija, što može biti veliki korak za čovečanstvo.

Detaljnije